KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Dramska sekcija, Godba na pihala, Recitatorska sekcija, Tamburaši Kavkler

V Poljčanah je bilo – drugače

Objavil: Kasia Hulek , dne: junij 9, 2015, 4:32 pop

Kljub politični napetosti v Poljčanah je slovenski kulturni praznik minil brez kančka politike. KUD Janko Živko Poljčane je tudi letos v sodelovanju in ob podpori občine izvedlo prijetno praznovanje kulturnega praznika. 

 

Čeprav slavnostnega govornika ni bilo, smo kudovci skozi program obiskovalcem sporočili, da je kultura tista, ki plemeniti medsebojne odnose, ki ljudi povezuje in dviga narodno zavest.
V programu smo se dotaknili vseh kulturnih društev v občini. Na odru so sodelovale kudove sekcije: godba na pihala, Tamburaši Kavkler ter recitatorska in dramska sekcija. Poleg Prešernovega Uvoda h Krstu pri Savici, ki ga je brezhibno recitiral bivši predsednik kuda Franc Valand, smo prebirali prozo in poezijo domačih avtorjev. Tako smo predstavili poezijo Kajetana Koviča (nekoč Poljčančana), Karla Erdlena, Staneta Črnčiča (prav tako nekoč Poljčančana), Vesne Težak in Zdenke Detiček Opič ter odlomek iz knjige Ukradena mladost Erne Starovasnik in Krjavljev odlomek iz Jurčičevega Desetega brata, ki ga je pripovedoval Urban Pihler.
Idejna zasnova prireditve in scena sta bili zamisel Jelene Verdnik, kar je bilo med obiskovalci dobro sprejeto, saj so mnogi po prireditvi na družabnem večeru izrazili pohvale in navdušenje. Bilo je lepo, bilo je drugače…
Po prireditvi smo ob pogostitvi, ki so jo pripravile članice Društva kmetic, in ob kozarčku vina poljčanskih vinogradnikov preživeli lep kulturni večer.

 

Vir: Panorama

 

kulturni praznik