KUD Janko Živko Poljčane
 
 

O društvu

KUD Janko Živko Poljčane deluje že od leta 1919, kar pomeni polnih 92 let. V naših sredinah imamo 116 aktivnih članov, ki se udejstvujemo na različnih področjih oziroma v različnih sekcijah in s tem smo največje društvo v Občini Poljčane in najdejavnejše društvo v občinah Poljčane, Makole in Slovenska Bistrica.

V KUD- u Janko Živko Poljčane deluje 10 sekcij:

  • Godba na pihala,
  • Mešani pevski zbor,
  • Dramska sekcija,
  • Otroška dramska sekcija,
  • Recitatorska sekcija,
  • Pevke ljudskih pesmi,
  • Ljudski pevci izpod Boča,
  • Tamburaši Kavkler,
  • Likovna sekcija,
  • Lutkovna sekcija

Za svoje delo na področju kulture smo na predlog Krajevne skupnosti Poljčane in skupine občanov, že leta 2001 prejeli priznanje Občine Slovenska Bistrica. Priznanje Občine Slovenska Bistrica so prejeli tudi Tamburaši Kavkler za dosežke na karjevnem, občinskem in državnem nivoju. Prejeli smo tudi več priznanj za sodelovanje na raznih prireditvah, ki so jih prirejala druga društva. Za naše 91. letno kulturno umetniško udejstvovanje smo v letu 2010 sprejeli Romihovo plaketo, najvišje možno priznanje Zveze kulturnih društev Občin Makole, Poljčane in Slovenski Bistrici.

Z Romihovo plaketo so bili do sedaj nagrajeni tudi številni posamezniki znotraj naših sekcij za njihovo izjemno delo, kot sekciji pa tudi Tamburaši Kavkler in Godba na pihala.

Godba na pihala deluje v našem KUD-u že 58.leto. Trenutno ima 22 aktivnih članov, ki jih uspešno vodi mag.Matjaž Lorenci, sicer zaposlen tudi kot profesor glasbe v Glasbeni šoli v Slovenski Bistrici. So naša vodilna sekcija, sami izobražujejo tudi svoje mlajše kadre. V letu 2003 so na povabilo Občine Maribor izvedli samostojni koncert v mestu Kraljevo v Srbiji, kot tudi otvorili razstavo tamkajšnjega akademskega slikarja Logarja.

Mešani pevski zbor šteje že 43 članov in s svojimi izjemnimi zvočnimi kvalitetami je poznan in priznan od blizu in daleč. Drugo leto vodi zbor mladi in zagnani Marko Bračič, pod vodstvom prejšnjega zborovodje, ki je zaradi bolezni moral zbor zapustiti, pa je zbor odšel leta 2007 tudi na turnejo z naslovom »Do Amsterdama in nazaj«, s katero so potešili želje naših zamejskih Slovencev iz Nizozemske, Belgije, Francije in Avstrije, ki so jih že več let vabili k njim na koncerte. V okviru te turneje so priredili več samostojnih koncertov po prej omenjenih državah, med drugim pa nastopili tudi v Evropskem parlamentu v Strassbourgu, kamor jih je povabil naš slovenski evropski poslanec.

V letu 2002 so naše pevke ljudskih pesmi izdale svojo kaseto in zgoščenko z naslovom »Slovenci luštni smo«. Prav tako so svojo zgoščenko izdali Ljudski pevci izpod Boča, kot tudi Tamburaši Kavkler. Omembe vredno je vsekakor tudi sodelovanje naših Tamburašev Kavkler, ki so z narodno zabavnim ansamblom Modrijani skupaj posneli pesem in videospot za pesem »Ribičeve sanje«.

V letu 2008 je članica in predsednica naše recitacijske sekcije Zdenka Detiček Opič izdala zbirko svojim pesmi z naslovom »Nasmeh iz spomina«. V zbirki je zbrana 101 pesem. V letu 2010 je izšla tudi njena knjiga, v kateri so združene tri od njenih številnih pravljic.

Kot je razvidno iz našega zgornjega opisa, smo torej res izjemno dejavni in uspešni. Posebej smo poudarili samo nekatere naše najvidnejše dosežke, čeprav bi jih lahko nanizali še veliko več.

 

Predsednica KUD-a
Jasna Orešič