KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Dramska sekcija, Godba na pihala, Likovna sekcija, Recitatorska sekcija

Veseli december v Poljčanah

Objavil: Kasia Hulek , dne: april 24, 2015, 11:18 dop

PESTRO DOGAJANJE KLJUBUJE KRIZI

Prazniki so mimo, pred nami je novo leto, v katerem bomo izpolnjevali zastavljene naloge in zaobljube, ki smo si jih zadali. Časi, v katerih živimo, niso najbolj spodbudni, zato je treba veliko pozitivne energije in naravnanosti v vsakem posamezniku, da kljub gospodarski in politični krizi ostanemo zvesti vrednotam, ki ohranjajo dostojanstvo in zavest. tako kot vsako leto so se člani kuda Janko Živko v Poljčanah tudi zdaj že v minulem letu 2014 angažirali in skupaj z Občino Poljčane in ostalimi društvi poskrbeli za pestro dogajanje v mesecu decembru. 

 

Kot prva je svoje aktivnosti pričela Likovna sekcija kuda Janko Živko Poljčane z delavnico za izdelavo voščilnic. V razvojem centru narave v Poljčanah so občani lahko uživali ob čajanki s sliko in besedo članice kuda Sare Kohne, ki je predstavila svojo zgodbo z naslovom Moje življenje v Izraelu. Spoznali smo sveto deželo, njene znamenitosti in način življenja.

 

Kar nekaj dogajanja se je odvijalo tudi na poljčanski tržnici. Predbožični sejem s Pravljico v praznike je bil med drugim namenjen tudi najmlajšim in je trajal tri dni. Na stojnicah so se predstavili številni domači ponudniki in pridelovalci hrane, izdelovalci raznih umetnin in sladkih dobrot. Seveda ni manjkalo niti kuhanega vina, piškotov in vročega čaja za otroke, ki so okrasili božično drevo. Sodelovali so otroci vrtca Poljčane in osnovnošolci, ki so po potoku Brežnica spuščali lampijončke in se kot turistični podmladek predstavili v pesmi in besedi. Člani turističnega podmladka so na svoji stojnici predstavili spominke in svoj novi razpoznavni znak.

 

Naslednji dan je božično sejem zadonel ob zvokih kudovih godbenikov, otroci so prisluhnili pravljici Zvezdica Nina na potepu in si na posebni delavnici izdelali svojo zvezdico. Nastopili so tudi člani Pevskega zbora OŠ Poljčane. Otroci so na božično drevo obešali zapisane lepe misli o življenju in prijateljstvu.

 

V domu športa in kulture je nastopila odrasla dramska sekcija kuda Janko Živko Poljčane s predstavo za otroke z naslovom Vilinček, ki je požela velik aplavz. Po predstavi je otroke obiskal še Božiček z darilci.

 

Kot zadnja decembrska prireditev v izvedbi kuda Janko Živko Poljčane pa je v telovadnici osnoven šole stekel tradicionalni božično-novoletni koncert godbe na pihala, ki je tako kot vedno napolnil dvorano. Čeprav letos nismo bili deležni proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti, se je povezovalka Zdenka Detiček Opič v uvodu z besedo dotaknila pomembnosti praznika za Slovence in pozvala k spravi naroda, ki je vsaj leta 1990 vedel, kaj hoče, kaj si želi in kaj je za Slovence pomembno.

 

Kot kaže, smo po tolikih letih na vse to pozabili, vodilni v politiki so se izgubili znotraj svojih želja po premoči in lastni pomembnosti.

 

Ob času prireditev so tako kot vselej za red skrbeli uniformirani člani ZŠAM Poljčane, za pogostitev pa so svoje dodale članice društev kmetic Poljčane in Studenice ter poljčanski in studeniški vinogradniki.

 

Kud Janko Živko Poljčane je z godbeniki in njihovim koncertom zaključil leto 2014. Kudovci smo veseli, da smo med letom uspeli izvesti svoj program, z njim razveseliti občane in  vse ljudi dobre volje, ki obiskujejo poljčanske prireditve.
Ob tej priložnosti vam želimo srečno, uspešno in kulture polno leto 2015.

 

Vir: Panorama