KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Recitatorska sekcija

2. občinski praznik

Objavil: Uroš Orešič , dne: junij 10, 2010, 2:05 pop

V nedeljo, 6. junija, se je zaključila zadnja izmed aktivnosti, ki so potekale ob 2. občinskem prazniku v Poljčanah.

Da je prav železnica, ki je davnega 2. junija leta 1846 stekla skozi Poljčane, pustila neizbrisen pečat, so si bili enotni tudi sedanji občinski funkcionarji v sodelovanju z občani in so zato prav 2. junij določili za občinski praznik.

Ves teden se je odvijalo precej prireditev. Pričetek občinskega praznika je zaznamovala otvoritev težko pričakovane slikarske razstave Poljčančanke Simone Kostanjšek, ki je svoje slike razstavila v občinski stavbi, le pol ure kasneje pa je župan Stanislav Kovačič predal v upravljanje prenovljene prostore v mansardi občinske stavbe. Praznovanje občinskega praznika je bilo povezano tudi s številnimi športnimi podvigi in aktivnostmi, med drugimi so potekali odbojkarski, košarkarski in Bogat kulturni nogometni turnir, mednarodni rokoborski turnir, poljčanski tek, kolesarski vzpon na Boč in na stolp ter rekreativno kolesarjenje na Boč do planinskega doma.

Poleg že omenjene slikarske razstave v občinski stavbi je bila v samostanu v Studenicah odprta tudi razstava Studenice skozi čas, organiziran je bil ogled učilnice v naravi, ki je vključeval tudi prevoz s turističnim vlakcem.
Med večje in gospodarsko pomembne prireditve vsekakor sodi dan odprtih vrat v kamnolomu Poljčane in krst novega gasilskega vozila.

Da je bilo nekaj tudi za sladokusce odrskih desk, so v Studenicah v Domu kulture odigrali gledališko predstavo Zadrega na zadrego, v poljčanskem Domu športa in kulture pa dramsko igro za otroke Kljukčeve dogodivščine. V Domu kulture v Studenicah pa je steklo grajsko ocenjevanje vin Vinogradniškega društva Martin.

Osrednja občinska proslava s pogostitvijo se je odvijala v telovadnici osnovne šole Poljčane, kjer sta sceno s cvetjem popestrili članici Društva zeliščarjev Dravinjske doline Romana in Dragica. Slavnostni govornik župan Občine Poljčane Stanislav Kovačič je zbranim v svojem govoru nanizal pridobitve in sodelovanje občine na vseh nivojih v prid napredka in posodobitve infrastrukture in ostalih dobrin. Čeprav tem niso podelili nobenega občinskega priznanja, to ne pomeni, da v občini ni zaslužnih ljudi, ampak da je včasih birokracija tista, ki zahteva pravilen in pravočasen pristop k tako občutljivi in pomembni nalogi, kot je iz svoje sredine predlagati nekoga za priznanje.

Na osrednji proslavi, ki jo je v celoti režirala Poljčančanka Silva Samastur, so nastopili: Godba na pihala KUD-a Janka Živka Poljčane, učenci poljčanske osnovne šole (recitatorji in harmonikarja), kot povezovalca proslave Mina in Leon, ki sta v sproščenem slogu navdušila obiskovalce, MePZ KUD-a Janka Živka Poljčane, članica KUD-ove recitatorske sekcije in ansambel Tropski pingvini. Povabilu so se odzvali tudi gostje, med njimi makolski župan Alojz Gorčenko. Čestitke občanom ob prazniku je izrekel tudi župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič. Slovesnosti se je udeležil še vodja nadzorne postaje Pragersko Janko Lah.

Bogat kulturni program se je zaključil ob prijetnem druženju in pogostitvi kulinaričnih dobrot članic Društva kmetic in Vinogradniško-sadjarskega društva Poljčane.

Dodajmo še naš komentar, da je bil 2. praznik občine Poljčane, čeprav brez prejemnikov priznanj zaradi že znanega zapleta na seji občinskega sveta, izjemno pester in raznovrsten. Občino so tokrat dokaj obširno predstavljali tudi mediji, posebej Radio Maribor z neposrednim oglašanjem s terena (iz učilnice v naravi v Modražah) in Radio Štajerski val, ki je tudi sicer, ob tedniku Panorama, najzvestejši spremljevalec dogajanj v poljčanski
občini.

Občina pa je med drugim bogatejša tudi za okusno opremljene prostore v mansardi občinske zgradbe, vrednost obnovitvenih del z opremo vred je po županovih besedah okrog 130 tisoč evrov.

(Vir: Panorama, 10.junij 2010)

[photosmash]