KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Godba na pihala, Recitatorska sekcija

Ko branimo domovino, je treba pozabiti na vse razlike med nami

Objavil: Uroš Orešič , dne: maj 9, 2010, 6:52 pop

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušic je 27. aprila, na dan upora proti okupatorju, dopoldne kot častna gostja nagovorila zbrane na osrednji proslavi občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Makole, Oplotnica in Rogaška Slatina na Boču. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB dr. Janez Stanovnik. Zbrane sta nagovorila tudi vodja partizanske bolnice na Boču Vlasta Sajovic in župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič. Praznovanje dneva upora proti okupatorju je ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušic nadaljevala zvečer na osrednji občinski proslavi Mestne občine Slovenj Gradec, na kateri je bila slavnostna govornica.

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je v svojem govoru na Boču dejala, da moramo vedno znova dojeti, da je takrat, ko braniš domovino, treba pozabiti na vere, ideologije, na vsa sovraštva in razlike, ki nas motijo in ki nam ne dajo razumeti, da takrat, ko govorimo o domovini, domovina ena. »In ker je ena, smo dolžni vsi razumeti, da je treba braniti vse tisto, za kar ste se borili vi med drugo svetovno vojno, vse tisto, za kar so se borili naši tovariši osamosvojitelji leta 1991, in vse tisto, kar je ta naša ena domovina dosegla v dvajsetih letih svoje samostojnosti,« je poudarila ministrica. O Slovenski vojski pa je dejala, da v njej ni dvomljivcev, saj je treba odgovorno stati v bran vsemu, zaradi cesar so padali partizani, umirali civilisti in trpeli mnogi. »V prihodnost, pred mlade ljudi, nosimo ponos, pogum, srčnost vseh vas,« je še dejala ministrica. Slavnostni govornik dr. Janez Stanovnik je v svojem govoru med drugim podal svoje mnenje o peticiji Ukinimo vojsko. Na slovesnosti na Boču so ob položitvi venca sodelovali tudi pripadniki Enote za protokol Slovenske vojske. V kulturnem programu so nastopili Godba na pihala in Ljudske
pevke Kulturno- umetniškega društva Živko Poljčane ter učenci in učenke Osnovne šole Poljčane.

Na slovesnosti v Slovenj Gradcu, katere se je udeležil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar, je ministrica dr. Ljubica Jelušič dejala, da so se v protiimperialistični fronti, kasneje poimenovani Osvobodilne fronta, zbrali ljudje različnih pogledov na svet in različnih ideologij, ki so razumeli, da moraš, ko se boriš proti okupatorju, preseči verske in ideološke razlike, ki nas sicer vedno nekako poskušajo ločevati. Poudarila je še, da se moramo zavedati, da imamo čudovito, pomembno in zelo samozavestno državo. Na slovesnosti so zbrani prisluhnili koncertu slovenjgraškega pihalnega orkestra.

(Ministrstvo za obrambo, 8.5.2010)

[photosmash]