KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Recitatorska sekcija

Večer poezije v Skomarjevi hiši

Objavil: Uroš Orešič , dne: marec 8, 2010, 1:39 pop

V soboto, 27. februarja, so Skomarsko hišo do zadnjega kotička napolnili prijatelji poezije, kulturniki in glasbeniki, ki so se zbrali na 87. literarnem večeru Jaz mam en stari znucan koš, katerega gostja je bila avtorica pesniške zbirke Nasmeh iz spomina Zdenka Detiček Opič iz Poljčan, ki piše pesmi in pravljice, za katere sama ustvarja tudi ilustracije. Je tudi aktivna članica Kulturno-umetniškega društva Janko Živko Poljčane, ki je
ob svoji 90-letnici založilo Zdenkino nadvse prijetno pesniško zbirko Nasmeh iz spomina, katere naslovnico je prispevala kar avtorica sama. Nedvomno gre zahvala za založništvo predsedniku društva Francu Valandu in recenzentki mag. Jani Kvas.

Literarne večere, naslovljene Jaz mam en stari znucan koš, organizira KUD Vladko Mohorič, voditelja omenjenega večera pa sta bila Majda Labotar in Martin Mrzdovnik. Uvodni del literarnega večera so s svojo pesmijo popestrile ljudske pevke KUD-a Janko Živko iz Poljčan in doživeta interpretacija Prešernovega Povodnega moža Zdenke Detiček Opič. Nato so v prijetnem ambientu tople Skomarske hiše pesmi iz Zdenkine pesniške zbirke prebirali Jasna in Uroš Orešič, Tomaž Kurež in avtorica sama, Tomaž pa je prelil njeno poezijo -tudi na strune kitare.

Z veselimi vižami so za dobro razpoloženje poskrbeli ljudski godci in pevci Stari mačkoni, ki igrajo ljudske in ponarodele pesmi ter priredbe različnih pesmi, izdali pa so tudi že svojo zgoščenko. Njihova posebnost je, da glasbo izvajajo na frajtonarico, klarinet, kontrabas in bariton, poleg tega pa igrajo tudi na bolj preproste inštrumente (>>ribežn«, trambulin ali benjo in lončeni bas), rdeči nageljni za trakovi na njihovih klobukih pa so znak prešerne volje, ki smo se je nalezli vsi prisotni na literarnem večeru.

(Vir: Panorama, 11. marec 2010)

[photosmash]