KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Recitatorska sekcija

Nasmeh iz spomina

Objavil: Uroš Orešič , dne: marec 4, 2010, 7:36 dop

V petek zvečer je grozno deževalo, kot iz škafa, napovedan pa je bil še olimpijski slalom s Tino Maze. Toda na srečo so hkrati ljubitelje kulture in športa bolj redko združeni v enih osebah, zato se je na literarnem večeru v Knjižnici Josipa Vošnjaka vendarle zbralo lepo število prijateljev in znancev Zdenke Detiček Opič.

Ime je zagotovo znano tudi bralkam in bralcem Panorame, saj je avtorica številnih prijetnih časopisnih besedil, v njeni »zbirki« pa so tudi nešteti pogovori in predvsem portreti literarnih ustvarjalcev iz rubrike Literarni list, ki jo pri Panorami znova oživljamo in z njo celo kandidiramo za sofinanciranje Ministrstva za kulturo.

Nasmeh iz spomina je Zdenkina prva pesniška zbirka, zagotovo pa ne zadnja, saj je za svoj prvenec že prejela kopico pohval in spodbudnih napotkov, kako naprej. Izdajatelj KUD Janko Živko Poljčane je sam poskrbel za moderatorja, to vlogo je uspešno opravil kar sam predsednik Franc Valand, ki ga javnost sicer bolje pozna kot pikrega opozicijskega svetnika. Tokrat sta se odlično izkazala oba glavna akterja večera, Zdenka in Franc, za prijetno vzdušje pa je z igranjem na kitaro poskrbel Tomaž Kušar iz Poljčan. Vsi trije so sami izbrali pesmi za javno predstavitev, na posebno željo občinstvapa je avtorica sama prebrala še dve pesmi, med drugim tudi tisto, ki je postala »hit« našega uredništva: Nič ni prav in nič
narobe.

Že naslednji večer je Zdenka Detiček Opič imela naslednjo predstavitev svoje zbirke, v Skomarju se je zaradi lepega, skoraj spomladanskega vremena zbralo ljudi za nabito polno sobo Skomarske hiše. Le katera slovenska pesnica pa je kdaj imela dva literarna večera enega za drugim, v dveh dneh? Iskrene čestitke, Zdenka, in kmalu v javnost z novo pesniško zbirko ali zbirko pravljic.

(Vir: Panorama, 4. marec 2010)

[photosmash]