KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Godba na pihala

Letos so imeli kaj preganjati

Objavil: Uroš Orešič , dne: februar 18, 2010, 6:46 pop

Kot minula leta, je tudi tokrat izbruhnilo pustno rajanje, ki naj bi po sklepih pustnih vlad sirom po Sloveniji pregnalo zimo. No, letos so za razliko od številnih minulih let tudi imeli kaj preganjati. In kar nekaj jih je, ki upajo, da bo to preganjanje obrodilo sadove.

Letos se je povorka pričela na “sotočju dveh osnovnih sol”. Križišče pri znameniti menzi je odigralo vlogo vstopa v pustno povorko, ki je bila letos kar nekako bolj bogata, kot prejšnja leta. Sodelovali so učenke in učenci osnovnih sol Pohorskega odreda, Minke Namestnik Sonje in 2. osnovne šole, Godba na pihala GD Spodnja Polskava, Frajhajmska godba na pihala in godba na pihala KUD-a Janko Živko Poljčane.

Sicer pa so bile maske sila raznovrstne, prevladovale pa so skupinske. Tako so starši in drugi videli vse od čarobne princeske preko barvic do Zombijev, bitij, ki oživljajo mrtve.

Živali so v velikem piskrčku peljale Mojco Pokrajculjo, nekje za njimi so se sprehajali rimski vojaki, vmes kakšen hipi, divje mačke in se veliko drugih “pustnih dobrot”.

Iz 2. osnovne šole pa so pripeljali pomlad v obliki vseh vrst cvetlic. Od zvončkov, ki so pričeli njihov del predstavitve, pa preko krtov in mravelj do strašil, ki so najbrž res prestrašila starko Zimo.

V osnovni soli in domu Minke Namestnik Sonje, kjer izvajajo projekt Minkin zeleni kotiček, ki je ekološko naravnan, so se odločili, da izdelajo ledene rože. Pridno so zbirali plastenke vseh vrst, iz njih izrezala cvetove in liste, ki so jih kasneje oblikovali v vroči vodi.

Morda je posebnost letošnje povorke ta, da sta organizatorja RIC Slovenska Bistrica in Zavod za kulturo Slovenska Bistrica poskrbela za dva odra, enega nasproti stare telovadnice in drugega pri gradu. Na obeh pa ljubki pustni šemi, ki sta poskrbeli amandmaje in dopolnila k pustni povorki.

Ker je bilo tokrat pustnih sem tooooliiiiikooooo in ker so bile res vse huuuudoooooo doooobreeeee, so se organizatorji odločili, da ne podelijo posamičnih nagrad, ampak bodo nagradili kar vse maske (parlament je tukaj kajpak izločen, op. p.) z gledališko predstavo družinskega gledališča Kolenc predvidoma v marcu.

Ob tem gre se zahvala vsem, ki so prispevali svojo drobtinico v letošnjo pustno povorko.

S sponzorstvom so se potrudili Občina Slovenska Bistrica, Impol 2000 d.d., Izza, d.o.o., Cestno podjetje Maribor, enota Slovenska Bistrica, Foto video studio Brbre, Terme SPA Rogaska, d.d., Gostilna pri Janezu, Radio Rogla, Bistriške novice, Impos – Panorama in KTV Slovenska Bistrica.

Pri pripravi in izvedbi prireditve so pomagali gasilci PGD Slovenska Bistrica, policisti Policijske postaje Slovenska Bistrica, z odra pa smo tokrat slišali tudi zahvalo novinarjem lokalnih medijev, ki so poskrbeli za objavo pustnih novic.

Organizatorjema RIC Slovenska Bistrica in Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica je ob sodelovanju vseh, med katerimi velja kajpak posebej omeniti trud delavcev vseh sodelujočih sol, uspela res dobra prireditev. Ce so z njo se zimo prcgnali, pa bomo videli v naslednjih nekaj mesecih …

(Panorama, 18.2.2010 )