KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Godba na pihala

V Tinjski Gori se že oglaša klopotec

Objavil: Uroš Orešič , dne: avgust 13, 2009, 7:53 pop

Te dni lahko v idilični pokrajini med vinogradi v Tinjski Gori slišimo zvok klopotcev. ki oznanjajo bližajočo se jesen. Preteklo soboto. 8. avgusta. so člani Vinogradniškega društva Ritoznoj uspešno izvedli težko pričakovani dogodek. Zbrali so se pri vinogradniški kmetiji Mirana in Zdenke Avguštin v Tinjski Gori. Mnogi so se na prizorišče dogodka odpravili peš. Na prizorišču je udeležence pozdravila godba na pihala KUD Janko Živko Poljčane. Ves program je vodil in ga s svojo humornostjo popestril Danilo Janžič. V uvodnem delu je goste, med katerimi je bil tudi podžupan Občine Slovenska Bistrica mag. Ivan Pristovnik, najprej pozdravil, nato pa predstavil pomen in ljudsko izročilo postavljanja klopotcev. Ob poljčanski godbi na pihala so v kulturnem programu nastopili še: folklorna skupina Otona Župančiča Tinje. pevci kulturnega društva Košuta iz Pokoš. pevke Društva kmečkih ima Oplotnica. Štirje revni
iz Oplotnice in Veseli veterani.

Nato je sledilo ključno dejanje – postavitev klopotca, Ob tem niso pozabili razlik med avstrijskim, prleškim in štajerskim klopotcem. Medtem ko imajo avstrijski klopotci osem latenc. jih imajo prleški šest. štajerski pa samo štiri. Spretni člani Društva vinogradnikov Ritoznoj so v sodelovanju z mag. lvanom Pristovnikom postavili klopotce v nekaj minutah. za boljšo letino pa so ga še krstili z vinom. Kljub pričakovanjem. da bi zapihal vsaj vetrič. tega ni bilo. zato so vsi: domačini znašli tako. da so klopotce oživeli s posebnim pripomočkom. kar je spodbudilo aplavz in nasmeh na obrazih udeležencev prireditve.

Veselemu dogodku postavitve klopotca je sledila še podelitev diplom vinogradnikom. ki jih je v lanski sezoni  uspelo pridelati najboljša vina. Na naslov Društva vinogradnikov Ritoznoj je prispelo skupaj okoli 50 vzorcev vin različnih sort. Od teh so jih šest izločili.

Na ncdavni prireditvi v Tinjski Gori so ob razglasitvi na svečan način podelili osem srebrnih, 33 zlatih in dve veliki zlati diplomi. Za prvaka ocenjevanja kvalitete vin in po številu oddanih vzorcev je prehodni pokal prejel Janko Bogatič. Diplome sta podeljevala predsednik Vinogradniškega društva Ritoznoj Branko Brezovšek in podžupan Občine Slovenska Bistrica mag. Ivan Pristovnik. Ob zaključku podeljevanja diplom so ocenjevalci vin letnika 2008 ugotovili. da je bila lanskolctna kvaliteta vin na visoki ravni, saj je bila povprečna ocena vzorcev 18,24.

(Panorama, 13.8.2009)

[photosmash]