KUD Janko Živko Poljčane
 
 

Objavljeno v: Dramska sekcija, Godba na pihala, Recitatorska sekcija

Minister Lukšič in Kajetan Kovič počastila jubilej

Objavil: Uroš Orešič , dne: marec 26, 2009, 8:36 pop

Z glasnimi zvoki godbe na pihala KUD Janka Živka so v nabito polni telovadnici v Poljčanah napovedali pričetek osrednje slovesnosti ob 200-letnici šolstva v kraju. Ko se je pred šolo pripeljal minister za šolstvo in Šport dr. Igor Lukšić in se za nekaj minut zadržal v pogovoru z županom, ravnateljico ter predsednikoma sveta staršev in sveta zaveda, se je akademija po natančno predvidenem scenariju ob zvočnih in svetlobnih učinkih lahko pričela. Zamisel je bila odlična. kot sprehod skozi čas, povezovalski par Špela Šurbek in Leon Lojza Zamuda pa sta spretno vodila skozi različna obdobja zgodovine šolstva.

Uvodni pozdravni nagovor je ravnateljica OŠ Poljčane mag. Francka Mravlje posvetila prehojeni poti od leta 1809 naprej. Iz tisočerih stezic preteklosti je nastala steza. po kateri sedanji šolski objekt hodi že 36 let. Dočakal je obnovljeno kuhinjo. zdaj bo doživel še eno nadzidavo in dozidavo. Prav vsi upravitelji in ravnatelji po letu l920 so gradili in obnavljali
(Alojz Krajnc od 1920 do 1941. Andrej Mesarič od 1945 do 1966. Alojz. Mesarič od 1966 do 1979. Boris Plošinjak od 1979 do 1992. Stane Kovačič od 1992 do 2004 in sedanja ravnateljica od leta 2004 dalje).

Slavnostni govorec bil šolski minister dr. Igor Lukšič. Že uvodoma je Poljčanam izkazal čast z besedami: “To je velik dan ne le za Poljčane, ampak tudi za Slovenijo. Danes častimo slovensko šolstvo!” Nekaj besed je namenil zgodovini slovenske šole, dodal je nastanek ideje o šoli v Poljčanah in pomen pridobivanja znanja na podeželju. Kot mejnika je omenil antifašizem od 1941 do 1945 in osamosvajanjc od 1989 do 1991. pridobitve pa v svoji državi gradimo skupaj za bodoče rodove. Končal je s preprostimi besedami: “Še na mnoga leta!”

Prvi učiteljski pevski zbor v zgodovini polčanjske šole, Šolmoštri. so pod vodstvom mag. Danijele Krajnc zapeli več pesmi in ob stoji premieri navdušili. V domiselnem programu akademije so v posameznih skečih nastopili sedanji in nekdanji učenci ter učitelji šole, člani dramske skupine Bočko, najmlajši folkloristi in najobetavnejši glasbeniki. Žal je minister prav med igrokazom Šolski zvonec moral nenadoma oditi, akademija se je nadaljevala brez njega. Posebne pozornosti je bila deležna izvedba nove šolske himne Dosanjajmo sanje, za katero je ob mamini pomoči besedilo prispevala prav povezovalka Špela Šurbek. Župan Občine Poljčane Stane Kovačič je svoje prve besede namenil častnemu gostu, pesniku in rojaku Kajetanu Koviču, ki je z udeležbo prijetno presenetil gostitelje in se bo udeležil tudi podelitve bralnih značk. Župan je obžaloval predčasni ministrov odhod in zagotovil, da bo občina še naprej dobra ustanoviteljica in da bo še naprej imela posluh za šolo. To je podkrepil z napovedjo nove naložbo v šolski prostor in dodal: “Občina Poljčane daje za osnovno šolo toliko. kot če bi v Ljubljani za tu namenili 18 milijonov evrov.” Zato pričakuje konkretnejšo podporo ministrstva.

Namesto odsotne vodje mariborske enote Zavoda za šolstvo je zbrane pozdravil njen predstavnik Iztok Hrastar. Med gosti smo opazili tudi državnega poslanca Jožefa Jerovška. državnega svetnika Milana Ozimiča. ravnatelje drugih osnovnih šol. številne bivše učitelje in druge.

Pesnika Kajetana Koviču je pozdravila tudi Sonja Žitnik, ki je dodatno obogatila prograim s predstavitvijo zadnjih petih ravnateljev ter podelitvijo listin njihovim potomcem. Jelka Plošinjak ter edina še živeča bivša ravnateljca, Alojz Mesarič in Stane Kovačič, so prejeli spominska darila. Posebno zahvalo učiteljskega kolektiva za dosedanje uspešno vodenje so izročili  ravnateljici mag. Francki Mravlje. Zadnjo pesem so v španščini skupaj zapeli vsi nastopajoči, zaključno misel pa je prispevala vodja in scenaristka prireditve Milena Jerman Natek.

(Panorama, 26.3.2009)

[photosmash]